YANGIN POMPASI, YANGIN ANINDA BAĞLI OLDUĞU SU KAYNAĞINDAN YANGIN SÖNDÜRME TESİSATINA, ÖNCEDEN HESAPLANMIŞ BİR BASINÇLA SU AKTARAN VE SİSTEMİ BESLEYEN BİR EKİPMANDIR. KONTROL ALTINA ALINAMAYAN YANGINLAR MADDİ KAYIPLARIN YANI SIRA CAN KAYBI OLUŞMASINA VE ÇEVRESEL ZARARLARA DA YOL AÇABİLİR. BU SEBEPLE YANGIN POMPALARI, YANGINLA MÜCADELEDE YANGININ BAŞLANGIÇ AŞAMASINDA DEVREYE GİREREK YANGININ BÜYÜMESİNİ ENGELLEYEN VE KISA SÜREDE ETKİLİ BİR SONUÇ ALINMASINA YARDIMCI OLAN MAKİNALARDIR. YANGIN POMPASI, YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİNE SUYUN SABİT DEBİ VE BASINÇ İLE TEDARİĞİNİ SAĞLAR. YANGIN POMPALARI; YAĞMURLAMA SİSTEMİNİ (SPRİNKLER), YANGIN HORTUM TESİSATINI VE HİDRANT TESİSATINI BASINÇLI SU İLE KESİNTİSİZ BESLER. HER TÜRLÜ GÜVENLİK ÖNLEMİNİN ALINMASINA KARŞIN YANGIN RİSKİ HER ZAMAN BULUNMAKTADIR. YANGIN TEHLİKESİNİ MİNİMİZE ETMEK KADAR YANGIN ANINDA OLUŞABİLECEK ZARARLARI DA EN AZA İNDİRMEK İÇİN YANGIN POMPALARI HAYATİ ÖNEM TAŞIMAKTADIR. SULU YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİNDE KİLİT BİR ROL OYNAYAN YANGIN POMPALARI BİR KONTROL PANOSU İLE KUMANDA EDİLİR. YANGIN POMPALARI, DİZEL VEYA ELEKTRİK TAHRİKLİ MOTOR İLE ÇALIŞMAKTADIR VE OLASI BİR TEHLİKE ANINDA TAM BİR GÜVENLİK SAĞLAYABİLMESİ İÇİN ANA POMPANIN YANI SIRA AYNI KAPASİTEDEKİ YEDEK POMPA VE JOKEY POMPA OLARAK ÜÇ PARÇADAN OLUŞMASI GEREKMEKTEDİR. YEDEK POMPA ANA POMPADA HERHANGİ BİR SORUN OLUŞMASI HALİNDE YANGIN ANINDA DEVREYE GİREREK İSTENMEYEN KAYIPLARIN ÖNÜNE GEÇER. ÖRNEĞİN ELEKTRİKLİ VE DİZEL SEÇENEKLERİ BULUNAN YANGIN POMPALARINDA ANA POMPA ELEKTRİKLİ SEÇİLİRKEN ELEKTRİK KESİNTİLERİNE KARŞI YEDEK POMPA DİZEL TAHRİKLİ OLARAK SEÇİLİR. EĞER BİNA VEYA TESİSTE YANGIN POMPASINI BESLEYECEK KAPASİTEDE JENERATÖR MEVCUTSA, YEDEK POMPA DA ELEKTRİK BESLEMELİ OLABİLİR.
JOKEY POMPA İSE SİSTEMDE KAYIP VE KAÇAKLARA BAĞLI MEYDANA GELEBİLEN ANİ BASINÇ DÜŞMELERİNDE ANA POMPADAN ÖNCE DEVREYE GİREREK YANGIN POMPASININ GEREKSİZ ÇALIŞMASINI ÖNLER. HER BİR POMPANIN AYRI BİR KONTROL PANOSU BULUNUR. KESİNTİSİZ BİR SU KAYNAĞINA BAĞLANAN YANGIN POMPASI DEVREYE GİRDİĞİNDE ALDIĞI SUYUN BASINCINI ARTIRIR. YANGIN POMPALARI DEVREYE GİRDİĞİNDE, MOTOR TAHRİKİYLE POMPANIN İÇİNDE BULUNAN ÇARK SİSTEMİNİN MİL EKSENİNDE DÖNER HAREKETLE SUYU BELİRLENEN BASINÇ SEVİYESİNE GETİRİR. ARDINDAN İDEAL BASINÇ NOKTASINA GELEN SUYU YANGIN SÖNDÜRME TESİSATINA TRANSFER EDER. YANGIN POMPALARININ SORUNSUZ ÇALIŞMASI İÇİN SİSTEMİN DOĞRU KURULMASI VE PERİYODİK OLARAK BAKIMLARININ YETKİLİ SERVİSLER TARAFINDAN YAPILMASI BÜYÜK ÖNEM TAŞIR.
TS EN 12845 STANDARTI
TS EN 12845+A1, AVRUPA YANGIN STANDARDI OLAN EN12845 (2019) İLE AYNI OLUP, AVRUPA STANDARDİZASYON KOMİTESİ’NİN (CEN) İZNİYLE TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜNCE(TSE) OLUŞTURULMUŞ “TÜRK YANGIN STANDARDI” DIR. TS EN12845+A1 YANGIN STANDARDIMIZA GÖRE TESİS EDİLECEK YANGIN POMPASI, %100 YEDEKLİ OLACAK ŞEKİLDE 2 ELEKTRİK TAHRİKLİ POMPA VEYA ELEKTRİK KESİNTİLERİNE KARŞI 1 ELEKTRİK, 1 DİZEL TAHRİKLİ POMPA VE JOKEY POMPA GURUPLARINDAN OLUŞMAKTADIR. HER BİR POMPANIN ELEKTRİK BESLEMESİNİN BİNANIN GENEL ELEKTRİK BESLEMESİNDEN BAĞIMSIZ OLMASI VE YANGIN POMPASI ELEKTRİK BESLEME HATLARININ YANGIN DAYANIMI EN AZ 1 SAAT OLAN ORTAMLARDAN(TERCİHEN YERALTI) TAŞINMASI GEREKLİDİR.
TS EN12845+A1 YANGIN STANDARDIMIZA GÖRE TESİS EDİLECEK YANGIN POMPASINDAKİ HER BİR POMPANIN HİDROLİK EĞRİSİ KARARLI BİR EĞRİ OLMALI; POMPALAR, ANMA DEĞERİNİN %140 NI ULAŞABİLMELİ VE BASINÇTA %140 KAPASİTEDE ANMA BASINCININ %70 NİN ALTINA DÜŞMEMELİDİR. TS EN12845+A1 STANDARDINA GÖRE UÇTAN EMİŞLİ NORM POMPALAR KULLANILMAKTA, KAPLİN BAĞLANTISI İSE GERİ ÇEKMELİ TİP(SPACER KAPLİN) BAĞLANTIDIR. TS EN12845+A1’ E GÖRE HER BİR POMPANIN 2’ ŞER ADET BASINÇ ANAHTARI BULUNMASI ZORUNLUDUR.
NFPA 20 STANDARTI
NATİONAL FİRE PROTECTİON ASSOSİCATİON (NFPA) AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NİN ULUSAL YANGINDAN KORUNMA BİRLİĞİ OLARAK 1896 YILINDA KURULMUŞTUR. NFPA 20 İSE BU KURULUŞUN “YANGINDAN KORUNMA İÇİN YERLEŞİK POMPALARIN KURULUMU” STANDARDI OLARAK ADLANDIRILIR VE İLK OLARAK 1899 YILINDA YAYIMLANMIŞTIR. BU STANDART, YANGIN POMPASININ, KONTROL PANELLERİNİN VE KULLANILMASI GEREKEN YARDIMCI ELEMANLARIN ÖZELLİKLERİNİ, PERFORMANSLARINI VE MONTAJ KURALLARINI BELİRLER.
NFPA 20’ YE GÖRE YANGIN POMPA TİPLERİ AŞAĞIDAKİ GİBİ OLABİLİR;
-IN-LİNE
-UÇTAN EMİŞLİ
-YATAY/DİKEY BÖLÜNEBİLİR GÖVDELİ
-YATAY ÇOK KADEMELİ
-DİK TÜRBİN TİPİ
-POZİTİF DEPLASMANLI POMPA (KÖPÜK POMPALARI)
UL STANDARTI
ABD MERKEZLİ UNDERWRİTERS LABORATORİES INC. (UL), ÜRÜN GÜVENİRLİĞİ KONUSUNDA STANDARTLAR HAZIRLAYAN VE BU STANDARTLAR KAPSAMINDA MALZEMELERİN, ÜRÜNLERİN, YAPILARIN, TESİSLERİN, PROSESLERİN VEYA SİSTEMLERİN GÜVENİRLİĞİNİ TEST EDEN BAĞIMSIZ BİR ÜRÜN GÜVENLİK SERTİFİKASYON KURULUŞUDUR. UL, YAPI MALZEMELERİ, ENERJİ, YANGIN SİSTEMLERİ, AYDINLATMA, PLASTİK VE BİLEŞENLERİ, TEL VE KABLOLAR, SIHHİ TESİSAT ÜRÜNLERİ VE SU SİSTEMİ BİLEŞENLERİNİ ELEKTRİK, YANGIN VE YARALANMA RİSKLERİNE KARŞI BİLİMSEL OLARAK DEĞERLENDİRİR VE TEST EDER. UL, KURULDUĞU 1894 YILINDAN BUGÜNE KADAR YAKLAŞIK 20 MİLYAR ÜRÜNE ONAY VERMİŞ, 1.600’DEN FAZLA STANDART GELİŞTİRMİŞ, YAKLAŞIK 96.000 ÜRÜNÜN DEĞERLENDİRMESİNİ YAPMIŞTIR. UL, 104 ÜLKEDE 170 LABORATUVARI İLE MÜŞTERİLERİNE TEST VE SERTİFİKASYON HİZMETİ SUNMAKTADIR. UL’İN RESMİ İNTERNET SİTESİNDE (WWW.UL.COM) ÜRÜN SERTİFİKALARININ BULUNDUĞU BİR REHBER (UL DİRECTORY) BULUNMAKTADIR VE BU REHBERDE UL SERTİFİKALI TÜM ÜRÜNLERE VE BU ÜRÜNLERİN ÜRETİCİLERİNE ULAŞILABİLMEKTEDİR.
UL 448 STANDARDI NEDİR?
UL 448 STANDARDI, YANGIN SİSTEMLERİNDE KULLANILAN POMPALARIN TASARIM VE TEST KOŞULLARINI TANIMLAR. NFPA 20 “YANGIN SİSTEMLERİ İÇİN POMPALARIN KURULUMU” STANDARDI UL 448’İN TEMELİNİ OLUŞTURMAKLA BERABER UL 448’İN GEREKSİNİMLERİNDE NFPA 20 STANDARDINA GÖRE FARKLILIKLAR MEVCUTTUR.
UL 448 STANDARDI, POMPANIN HİDROLİK KISMI İLE İLGİLİ OLUP, ÜRETİLEN YANGIN POMPALARI SET OLARAK AŞAĞIDAKİ UL LİSTELİ EKİPMANLARLA BİRLİKTE POMPA ÜRETİCİSİ TARAFINDAN TEMİN EDİLİP, TESLİM EDİLMELİDİR.
UL LİSTELİ YANGIN POMPASI
UL LİSTELİ, NEMA-MG1 STANDARDINDA ELEKTRİK MOTORU
UL LİSTELİ DİZEL MOTOR
UL LİSTELİ ELEKTRİKLİ YANGIN POMPASI KONTROL PANOSU
UL LİSTELİ DİZEL YANGIN POMPASI KONTROL PANOSU
UL LİSTELİ JOKEY POMPA KONTROL PANOSU
UL LİSTELİ GÖVDE RAHATLATMA VANASI (ELEKTRİKLİ POMPALAR İÇİN)
UL LİSTELİ HAVA ATMA VENTİLİ
UL 142’YE GÖRE ÜRETİLMİŞ YAKIT TANKI
FM STANDARTI
1835 YILINDA KURULAN ABD MERKEZLİ FM GLOBAL (FACTORY MUTUAL INSURANCE COMPANY), MÜLKİYET SİGORTASI VE RİSK YÖNETİMİ ÇÖZÜMLERİ SUNAN ULUSLARARASI BİR SİGORTA ŞİRKETİDİR. FM APPROVALS, FM GLOBAL’İN ŞİRKETLER İÇİN ENDÜSTRİYEL, TİCARİ ÜRÜN VE SERVİSLERİ SERTİFİKALANDIRAN BİRİMİDİR. FM APPROVALS, ÜÇÜNCÜ TARAF TEST VE BELGELENDİRME HİZMETLERİ KONUSUNDA ULUSLARARASI BİR LİDERDİR. MAL HASARINI ÖNLEME, ÜRÜN VE HİZMETLERİN TİCARİ VE ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE KULLANILMAK ÜZERE EN YÜKSEK KALİTE, TEKNİK BÜTÜNLÜK VE PERFORMANS STANDARTLARINA UYGUN OLMASINI SAĞLAR. BİR ÜRÜN VEYA SERVİS FM APPROVALS STANDARTLARINA UYGUNLUK SAĞLARSA, ÜRÜNE “FM APPROVED” (FM ONAYLI) MARKALAMASI YAPILIR. ŞU ANA KADAR TOPLAM 45.000 ÇEŞİT ÜRÜN VE SİSTEM FM TARAFINDAN SERTİFİKALANDIRILMIŞTIR VE BU ÜRÜNLER FM’ İN RESMİ İNTERNET SİTESİ OLAN WWW.APPROVALGUİDE.COM’DA FM APPROVAL GUİDE İÇERİSİNDE YAYINLANMAKTADIR. FM’İN DE AYNI NFPA GİBİ KENDİ STANDARTLARI BULUNMAKTADIR, BU STANDARTLAR HER NE KADAR BİRBİRİ İLE BENZERLİK GÖSTERSE DE FM STANDARTLARI NFPA STANDARTLARINA GÖRE DAHA ZORLAYICIDIR. BU STANDARTLARA WWW.FMAPPROVALS.COM SİTESİNDEN ULAŞILABİLİR.
FM 1319 STANDARDI NEDİR?
FM 1319 YATAY UÇTAN EMİŞLİ SANTRİFÜJ YANGIN POMPALARI İÇİN TEST VE ONAY KOŞULLARINI İÇERMEKTEDİR. BU STANDARTTAKİ GEREKLİLİKLER TEMEL OLARAK ANSI HİDROLİK ENSTİTÜSÜ (HI) VE NFPA 20 STANDARTLARINI BAZ ALMAKTADIR.
YANGIN POMPALARI İLE ALAKALI OLARAK, SADECE HİDROLİK KISMA ONAY ALMAK YETMEZ, POMPA ÜRETİCİSİ OLAN FİRMA, FM ONAYLI YANGIN POMPASINI AŞAĞIDAKİ MALZEMELERLE BİRLİKTE ALICISINA TESLİM ETMEKLE YÜKÜMLÜDÜR.
FM ONAYLI YANGIN POMPASI
NEMA-MG1 YA DA IEC STANDARDINDA ELEKTRİK MOTORU (SERVİS FAKTÖRÜ MAKSİMUM 1.15 OLMAK ÜZERE)
FM ONAYLI DİZEL MOTOR
FM ONAYLI ELEKTRİKLİ YANGIN POMPASI KONTROL PANOSU
FM ONAYLI DİZEL YANGIN POMPASI KONTROL PANOSU
FM ONAYLI GÖVDE RAHATLATMA VANASI (ELEKTRİKLİ POMPALAR İÇİN)
FM ONAYLI HAVA ATMA VENTİLİ
FM ONAYLI RELİEF VANA VE BOŞALTMA KONİSİ (İHTİYAÇ VARSA)
FM, UL VE NFPA 20 ‘DEN FARKLI OLARAK ELEKTRİK MOTORLARINDA NEMA-MG1 STANDARDI ARAMAZ VE ELEKTRİK MOTORLARINA FM ONAYI VERMEZ. AYNI ŞEKİLDE UL’DEN FARKLI OLARAK JOKEY POMPA PANOLARI İÇİN DE BİR ONAY ARANMAZ.